gündelik hayatta sıklıkla kullanılan ‘kulak çöpünün’ tehlikeleri hakkında
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Mustafa Bayam, gündelik hayatta sıklıkla kullanılan ‘kulak çöpünün’ tehlikeleri hakkında “Kulak çöpü kullanmak gereksizdir çünkü kulak kendini temizleme özelliğine sahip bir organdır.
Dış kulak kanalına kulak çöpü, tığ, kürdan ve anahtar gibi yabancı nesneler sokmak, kulak zarı delinmesine yol açabilir. Ayrıca toz ve kirin kulak içine girmesini engelleme görevine sahip ‘serumen’ maddesini temizlemek, enfeksiyon ve bakterilerin kulağa girişine neden olarak sağlığımızı tehdit edebilir” şeklinde uyarıda bulundu.
Son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalar, yanlış şekilde kullanılan kulak çöpünün olumsuz sonuçlara neden olabileceği konusuna dikkat çekti. Uzmanlar tarafından özellikle kulak çöpü ile kulak yolunun temizlenmeye çalışıldığı belirtilerek dikkat edilmesi gerektiği belirtildi. Konuyla ilgili olarak Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Mustafa Bayam, halk arasında ‘kulak kiri’ olarak bilinen ve dış kulak kanalında bulunan maddeyi temizlemenin sağlık açısından olumsuzluklara neden olabileceğini söyledi.
Kulak çöpü kullanma alışkanlığının gereksiz olduğunu vurgulayan Op. Dr. Mustafa Bayam, “Kulak kendini temizleme özelliğine sahip bir organdır. Eğer dış kulak kanalında bulunan halk arasında ‘kulak kiri’ olarak adlandırılan, tıp dilinde ise ‘serumen’ olarak bilinen maddeyi temizlemeye çalışıyorsanız, tekrar düşünmenizi öneririm.
Çünkü dış kulak kanalının yapısı üretilen serümeni dışarı doğru atmak üzere gelişmiştir. Tabii ki bazı doğumsal istisnaları vardır. Bazı insanlarda bu mekanizma ters yönlü çalışır ancak onlarda dahi kulak çöpü kullanmak doğru bir davranış değildir” dedi.
Kulak çubuğu kullanarak farkında olmadan zarar verildiğini belirten Op. Dr. Bayam, “Dış kulak kanalına kulak çöpü, tığ, kürdan, anahtar ve bunun gibi nesneler sokmak, kulak kanalına ve en kötüsü de kulak zarına zarar vermenize neden olabilir. Serumen daha içeriye itilerek kulakta bir tıkanıklık hissine neden olur.