Kalın bağırsak kanseri nasıl anlaşılır?

07.02.2024
2.783

 

 

Sponsorlu Bağlantılar

 

 

 

Kalın bağırsak kanseri nasıl anlaşılır? Yapılan araştırmalarda ülkemizde en sık görülen ilk 5 kanser cinsi arasında 3. sırada yer alan kalın bağırsak kanseri sütun kanseri özellikle 50 yaşın üzerindeki erkek ve bayanlarda daha sık görülmektedir.50 yaşın üzerindeki şahıslara 5 senede bir kolonoskopi yaptırmaları önerilirken, erken teşhis ve doğru cerrahi müdahale sayesinde hastaların hayat süresi uzamaktadır. Gastroenteroloji Kısmı’nden Doç. Dr. Alper

Sponsorlu Bağlantılar

 

 

 

Yurci, sütun kanserinin teşhisi ve hastalıktan korunma usulleri hakkında bilgi verdi. 50 yaşından sonra tehlike artıyor Her yaşta görülebilen kalın bağırsak kanserine, 50 yaşın üzerindeki insanlarda daha sık rastlanmaktadır. Birinci derece yakınlarında anne, baba, kardeş kalın bağırsak kanseri olan, aile fertlerinde polipozis hastalığı bulunan, yumurtalık ve rahim kanseri olan bayanlar ile 10 seneyi aşan vakit ülseratif koliti olan hastalar sütun kanseri açısından yüksek tehlikeli grupta yer almaktadır. Kronik sindirim sistemi rahatsızlığı olan şahıslara ve ailesinde sütun kanseri olanlara kolonoskopi usulüyle polip taraması önerilmektedir.Kanser oluşmadan bir dizi temkinin alınması da sütun kanserinin önlenmesinde tesirlidir. Yüksek oranda lif, düşük oranda yağ kapsayan gıdaların harcanması kalın barsak kanserini önlemede tesirlidir. Kolonoskopi ile erken teşhis mümkün Sütun kanseri, sindirim sisteminde ehemmiyetli bir misyonu olan 1,5 metre uzunluğundaki kalın bağırsağı ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektumu etkilemektedir. Sütun kanseri kalın bağırsak içerisinde gelişmiş polip tabanında oluşmaktadır. Bağırsağın iç yapısında oluşan şişkinlik gelişerek ‘polip’ denilen yapıyı ortaya çıkarmaktadır. Bazı poliplerin adenomatöz polipler kanser ile olan ilişkisi net olarak ispatlanmıştır. Bağırsak kanserlerinin \% 90’dan aşırısı polip tabanında büyür ve kanserleşmesi için takribî 8-10 sene kadar bir vakit geçer. Başlangıçta iyi mizaçlı olan bu lezyonlar doku bozukluğu zaman içinde başkalaşıma uğrar ve kansere neden olur. İyi mizaçlı polipler kolonoskopi sayesinde tespit edilebilmektedir. Bağırsağın iç yüzeyinin ince uzun bükülebilir bir kamera desteğiyle araştırılmasına kolonoskopi denilmektedir. Aynı anda yapılabilen polipektomi ismi verilen harekâtla da bu polipler çıkarılarak kalın barsak kanseri daha büyümeden tedbir alınmaktadır. Kalın bağırsak kanserini önlemede kolonoskopiyle poliplerin tanımlanması ve çıkarılması hayati ehemmiyet taşımaktadır.Kumpaslı egzersiz kanser tehlikesini azaltıyor Çağımızın meseleleri arasında yer alan obezite ve beslenme alışkanlığındaki kumpassızlık özellikle sütun kanserinin sebepleri arasında sayılmaktadır. Yapılan araştırmalarda kumpaslı egzersizin sütun kanseri tehlikesini eksilttiği tespit edilmiştir. Haftada en az 3 gün yapılan egzersiz, sütun kanserine karşı alınabilecek en iyi tedbirdir. Sigara kullanımı ve fazla içki tüketime de kalın bağırsak kanseri tehlikesini artırmaktadır. Yapılan araştırmalarda kalsiyum, D vitamini ve magnezyum desteklerinin de kalın barsak gelişimi tehlikesini eksilttiği ortaya konulmuştur. Az kırmızı et ve daha çok balık harcamak, kumpaslı olarak hububat, fasulye, meyve ve özellikle yeşil yapraklı sebze yemek, kalsiyum açısından zengin süt, yoğurt ya da peynir harcamak ehemmiyetlidir.

 

 

 

 

 

Yemeklerde fazla yağ ya da akışkan yağ kullanmaktan sakınılmalı, şayet kullanılıyorsa zeytin yağ seçim edilmelidir. Doymamış rastgele bir nebatsal yağ ayçiçek yağı gibi; domuz yağı ya da tereyağı gibi hayvansal yağlardan çok daha iyidir.Belirtiler fark edilirse uzmana başvurulmalı Kolonoskopi ve değişik teklifler bireylerin rastgele bir şikayeti olmadan alması gereken ihtiyatlardır. Ancak dışkıda kan görülmesi veya dışkılama alışkanlığındaki farklılık sütun kanseri açısından yeterli kuşkular arasındadır. Bu tip şikayetleri olan hastalarda zaman geçirilmeden sütun kanserinin olup olmadığı incelenmelidir. Özellikle yüksek tehlikeli gruptakilerin kumpaslı olarak tetkik olmaları ve şahsa özel olarak tanımlanan kolonoskopi takipleri sütun kanseri ile gayrette son derece ehemmiyetlidir.Dizin hareket etmesini sağlayan noktalarında bulunan tendon ve bağlar beden yapısının kritik yapı taşlarındandır. Adale ve kemikleri birbirine bağlayarak eklem işlevlerinin muntazamca çalışmasını sağlarlar. Tendon için yulaf ezmesi, ananas ve tarçınlı tanım Malzemeler; 1 bardak yulaf kepeği, 250 ml su, 1 bardak ananas suyu, 1 bardak portakal suyu, 2 yemek kaşığı bal 40 gram, 1 çay kaşığı öğütülmüş tarçın 7 gram, 2 yemek kaşığı badem kırığı 40 gramHazırlanışı Her sabah kahvaltıda bir bardak içmelisiniz. Dizdeki tendon ve bağları beslerken aynı zamanda sızı ve irine karşı da çaba eder. Suyu kaynatarak işe başlayın ve ardından kaynayan suya yulaf kepeklerini ilave edin. Usulca karıştırarak pişirin. Piştikten sonra ananas suyu, portakal suyu, bal, tarçın, badem ve yulafı bir blendıra koyun. İçindeki malzemeler iyice ayrılınıp birbirine karışana kadar blendırı çalıştırın.Limon ve ısırgan otlu tanım Malzemeler 80 gram ısırgan otu, 1 limonun suyu, 1 litre su Hazırlaması oldukça basit bir tariftir. Bu ısırgan otlu karışımı haftada üç kere içebilirsiniz. Tek yapmanız gereken gün süresince içebileceğiniz çayınızı bir litre suyla hazırlamak. Isırgan otu, bedendeki tendon ve bağları kuvvetlendirmek için şahane olan silis, magnezyum, potasyum ve klorofil istikametinden çok zengindir. Peki bu basit tasviri nasıl hazırlayacaksınız? Öncelikle bir litre suyu kaynatın. Ardından ısırgan otunu ilave edin.

 

 

 

 

Taze veya kurutulmuş olmasının ehemmiyeti yoktur. Ardından karışımı 15 dakika demlenmeye vazgeçin.Hazırladığınız karışımı sırça bir şişeye süzün. Kapağını kapatın ve bir saat öylece vazgeçin. Bu zaman geçtikten sonra oda sıcaklığındaki çayınızdan ilk kadehi içebilirsiniz. Fakat bundan sonra çayınızı tekerrür ocağa koyun. Birkaç damla limon ve iki yemek kaşığı bal ilave edin. Çok eforlu bir aroma elde edeceksiniz; ancak ilave ettiğiniz natürel tatlandırıcıyla tadı daha iyi olacak. Isırgan otu ve limonla hazırladığınız bu çayı haftada üç defa içmeyi unutmayın. Diz sıhhatinizin nasıl çoğaldığını fark edeceksiniz.Bedenimize magnezyum kadar sıhhatli çok fazla şey yoktur. Magnezyum, 300’den fazla enzime tesir eder. Hücrelere, adalelere ve asaplara fayda sağlar. Kan tazyikinizi kumpaslar. Metabolizmadaki protein ve kalsiyum oranını dengeler. Saydıklarımızın hepsinin sıhhatli bir ferdin bedeninde olması gerekir. Magnezyum beceriksizliği sebebiyle ortaya çıkan rahatsızlar bir hayli fertte görülür. Magnezyum ve beceriksizliği gidişatında oluşan rahatsızlıklar hakkında bilgilenmek için okumaya devam edin. Neden magnezyum beceriksizliğine maruz kalıyoruz? Daha Öncekinden günlük lüzumumuz olan magnezyumu yediğimiz gıdalardan rahatlıkla alıyorduk.Magnezyum yetersizliğinin 13 işareti 1- Adale tutulması Eğer bacağınızda yer alan adalelerin olduğu bölgede yakalanmalar yaşıyorsanız, bedeniniz magnezyum yetersizliğinden dolayı sizi uyarıyor demektir. Uyumadan evvel magnezyum kapsayan şeyler yemeyi veya içmeyi deneyin. Hem rahat yatarsınız hem de kasılma yaşamazsınız.2- Astım Yapılan araştırmalara göre kanınızdaki magnezyum oranı çoğaldığında daha rahat soluk alındığı görüldü. Ünlü tıp mecmuası The Lancet’ta yayımlanan yazılarda da bedene giren magnezyum çoğaldığında astım bulgularının gözlü görülür biçimde eksildiği yazıldı. 3- Uyuşukluk Vikipedi’de belirtilenlere göre tembelliğin en büyük sebebi magnezyum beceriksizliğiymiş. Bedeninizde sık sık anlaşma seziyorsanız magnezyum kapsayan yiyecekler harcamanız önerilir.

 

 

 

 

 

Sponsorlu Bağlantılar
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.